Orthomoleculaire therapie is een geneeswijze die zich richt op het bevorderen van gezondheid of ziekten te behandelen. Deze vorm van voedingsgeneeskunde richt zich op het doel om lichaamscellen te voorzien van een optimale hoeveelheid benodigde stoffen. Deze noodzakelijke stoffen, zoals vitamines, mineralen, vetzuren en eiwitten zijn essentieel om het lichaam goed te laten functioneren.
Inmiddels wordt steeds duidelijker dat slechte voedingsgewoontes een grote rol spelen in het ontstaan van bijvoorbeeld diabetes, overgewicht, kanker, hart- en vaatziekten.
Ook zien we in onderzoeken steeds meer relaties tussen tekorten aan vitaminen en het risico op chronische ziekten. Bekend is dat een vitamine D3 tekort geassocieerd is met auto-immuunziekten, astma en verschillende soorten kanker.
Orthomoleculaire therapie kijkt niet naar de minimale behoefte van een persoon, maar naar de optimale behoefte die per persoon afhankelijk is. Zo kan een krachtsporter veel meer behoefte hebben eiwitten om te zorgen dat zijn spieren optimaal herstellen en geen roofbouw pleegt op zijn lijf.
Een bekend voorbeeld is het vitamine B11, ofwel Foliumzuur. Het wordt vaak voorgeschreven door artsen en aanbevolen als supplement voor vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen ter voorkomen van geboorteafwijkingen bij het kind.
Een orthomoleculair therapeut houdt ook rekening met vitaminetekorten die kunnen leiden diverse klachten. Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een B12 tekort, erg belangrijk ter voorkomen van een bloedarmoede. Het regelmatig gebruik van alcohol kan leiden tot een vitamine B1 tekort met gevolgen op schade aan het zenuwstelsel en het maag-darmkanaal. Bij het vermijden van bepaalde voeding (eenzijdigheid) of door bepaalde darmziekten liggen ook voedingsstoftekorten op de loer.
Voeding ligt aan de basis van gezondheid, deze bouwstoffen zijn nodig om de fabriek draaiende te houden. Door het gebruik van deze voedingsstoffen kan het lichaam beter omgaan met stress, ziekten en andere gezondheidsproblemen.
De therapie begint meestal met een grondige analyse van de voedingsstatus van de patiënt. Dit omvat vaak bloedonderzoeken en andere tests om te bepalen welke voedingsstoffen mogelijk ontbreken of in onvoldoende hoeveelheden aanwezig zijn. Op basis van deze analyse wordt een behandelplan opgesteld dat is gericht op het herstellen van de optimale voedingsbalans.
Samenvattend:
Orthomoleculaire therapie is een natuurlijke vorm van therapie die geen bijwerkingen heeft en geen schadelijke chemicaliën of medicijnen gebruikt. Het is gericht op het herstellen van de oorzaken van gezondheidsproblemen, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Hierdoor kan orthomoleculaire therapie effectief zijn bij het voorkomen en behandelen van een breed scala aan gezondheidsproblemen. Daarnaast kan orthomoleculaire therapie worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt aansluitend bij zijn of haar gezondheidsdoelen.
Meer weten? Neem contact op via het contactformulier.