De dag beginnen met sinaasappelsap bij je ontbijt, of onderweg naar je werk nog even een mangosapje scoren op het station. Het drinken van vruchtensap lijkt op het eerste oog een gezonde keuze. Maar is dat het ook? Of worden we misleid doordat er een fruitsoort in de naam zit? In dit artikel lees je wat het drinken van vruchtensap precies met je doet, en waarom je beter een stuk fruit kunt eten.
Is een glaasje vruchtensap gezond?
Het korte antwoord: nee, vruchtensap is niet gezond. I hate to break it to you, maar je bent waarschijnlijk al die jaren misleid door de fabrikanten van vruchtensap. En ik leg je graag uit waarom het dus tóch niet gezond blijkt te zijn!
De invloed van vruchtensap op je bloedsuikerspiegel
Zelfs als het vruchtensap 100% natuurlijk is en geen toegevoegde suikers bevat, bevat het nog steeds natuurlijke suikers. Je krijgt bij het drinken van vruchtensap meer van deze suikers binnen dan bij het eten van een stuk fruit, omdat er in vruchtensappen vijf keer zo veel vruchten zitten dan dat je op zou kunnen wanneer je ze normaal zou eten.
Een appel bevat bijvoorbeeld 4% fructose, terwijl appelsap 59% fructose bevat. Als je een overschot aan fructose binnenkrijgt, worden de kansen op leververvetting en ontstekingen vergroot. Ook kan het ervoor zorgen dat je lichaam niet meer gevoelig is voor insuline, wat negatieve consequenties heeft voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel.
Heel vroeger waren we gebaad bij dit overschot aan fructose. We hadden alleen in de zomer en herfstmaanden rijp fruit tot onze beschikking, waardoor we een laagje vet kweekten voor de wintermaanden waarin we minder voedingsmiddelen zouden gaan opnemen.
Tegenwoordig hebben we dankzij de import uit tropische gebieden het hele jaar door fruit in de supermarkt liggen, waardoor een overschot aan fructose niet meer nodig is, en het juist kan leiden tot gewichtstoename.
Kunstmatige smaakstoffen in vruchtensap
Bovendien bevatten sommige vruchtensappen toegevoegde conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Zo wordt High Fructose Corn syrup (HFCS) bij sommige vruchtensappen gebruikt als zoetstof. Je vindt dit ook terug in frisdranken, snoep, gebak, ontbijtgranen, ijs, sauzen en in dressings. Dit siroop is zoeter dan suiker, bevat minder calorieën, is goedkoper in productie en óók nog eens langer houdbaar. Gezond is het echter niet, want het is een synthetische zoetstof die niet voorkomt in de natuur.
Het verschil tussen een stuk fruit en vruchtensap
Daarnaast bevat vruchtensap vaak minder vezels dan de hele vrucht. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen ook om je langer vol te voelen. Wanneer je alleen het sap drinkt en niet de hele vrucht eet, mis je de vezels die in de pulp en het vruchtvlees zitten. Het is dus beter om een stuk fruit in zijn geheel te eten.
Mocht je hier een gezonde middenweg voor zoeken, kun je overstappen op het maken van smoothies. Hierbij blend je jouw favoriete fruitsoorten, inclusief de vezels van de pulp of het vruchtvlees, waardoor die voedingsstoffen niet verloren gaan.
Het verse natuurlijke vruchtensap uit de supermarkt slaan we voortaan over!
Ik zie fruitsapjes als een cheatmaaltijd, dat zo nu en dan voor de lekker kan worden genuttigd. Als je dit, net als alle andere lekkere desserts, met mate gebruikt, is er weinig reden tot bezorgdheid.
Benieuwd welke gezonde aanpassingen je nog meer kunt maken in je huidige eetpatroon? Neem gerust contact met me op, ik geef je graag persoonlijk uitleg en advies!