- Chiazaad is rijk aan omega 3-vetzuren en daarom ontstekingsremmend, samen met andere eigenschappen kan dit het risico verlagen op hart- en vaatziekten.
- Het is een rijke bron aan calcium, ijzer, eiwitten, vitamine B1, B2, B3 en bevat veel vezels.
- Super goed voor je darmen en voor een stabiele bloedsuikerspiegel + helpt je met afvallen door het vergroten van het verzadigingsgevoel.
- Er komen nóg meer voedingsstoffen vrij als je de zaden maalt.
Chiapudding klaar maken.
- Meng 200 ml. plantaardige melk met 2-3 eetlepels chiazaad en laat staan voor 10-15min zodat het dikker word.
- Schep in een kom en meng met (kokos)yoghurt en een hand vol noten en fruit.
- Pak in ieder geval 1 van elke categorie: (zomer)fruit, zaden, noten, pitten en kruiden.
Tip: voor optimale pudding effect leg het de nacht ervoor gemengd in de koelkast rusten
Maak je chiapudding nog gezonder en lekkerder met de volgende ingrediënten:
- Zomerfruit (blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen)
- Handje gemengde rauwe noten (paranoten, walnoten, amandelen, pecan- en pistachenoten)
- Vanille-extract of een vleugje munt
- Eetlepel geraspte kokos
- Rauwe cacaopoeder
- Kaneel (Ceylon)
- Zaden of pitten als pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloedpitten, hennepzaad
Als je door chiazaad darmklachten krijgt kan het zijn dat je darmen de hoeveelheid vezels niet gewend zijn. Het opbouwen van de hoeveelheid chiazaad kan helpen. Ook kan het zijn dat het weken van de zaadjes in water of plantaardige melk helpen om de klachten te verminderen. Als je hiervoor allergisch bent pas dan ook op. Chiazaad kan een bloedverdunnend effect hebben, dit gaat niet altijd goed samen met bepaalde medicatie. Overleg daarom met je arts of therapeut als je nieuwe aanpassingen doet in je dieet.
Succes met koken!
Gezonde groet,
Lorenz, Orthomoleculair therapeut.