Je hebt labonderzoek, coloscopie, echo’s, een CT-scan of misschien wel een ontlastingsonderzoek gehad. Maar helaas is hier geen duidelijke conclusie naar voren gekomen. Er zijn mogelijk termen gevallen zoals ‘prikkelbare darm syndroom’ of ‘spastische darmen’. Je hebt te horen gekregen dat het tussen je oren zit of dat je er maar mee moet leren leven. Allemaal erg frustrerend als er ten eerste niets gevonden wordt en ten tweede geen oplossing geboden kan worden. Wat is nu de oorzaak van je darmklachten?
Het laboratorium waarmee wij samenwerken is gespecialiseerd in darmonderzoeken. Dit doen zij met monster van feces(ontlasting) en eventueel bloedonderzoek. Er wordt verder gekeken dan dat er binnen ziekenhuizen wordt gedaan met andere onderzoek markers. Er wordt in een enkele gevallen gekeken naar ontstekingsmarkers (Calprotectine), tumormarkers, bloedsporen of bepaalde parasieten. Het gerenommeerde lab waarmee ik samenwerk kijkt onder andere naar:
- De samenstelling van de microbioom (bacterie)
- Schimmels en gister zoals candida
- Verteringsmarkers: vet, eiwit en koolhydraatvertering
- Ontstekingsmarkers (calprotectine, Alpha-1-antitrypsine, PMN-elastase)
- Zonuline (leaky gut)
- Parasieten of wormen
- Maagzuurfunctie (maagzweerbacterie)
- Slijmvliesimmuniteit (sIgA, beta-defensine)
Voor wie is een uitgebreid darmonderzoek aan te raden?
Een darmonderzoek is te adviseren bij klachten als:
✓ Buikpijn
✓ Opgeblazen gevoel
✓ Winderigheid
✓ Maagpijn, oprispingen en brandend maagzuur
✓ Verstopping
✓ Brijige, plakkerige of dunne ontlasting
✓ Wisselende ontlasting
✓ Prikkelbare Darm Syndroom
✓ Vermoeden van ‘leaky gut’ (hyperpermeabele darm)
✓ Ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa
Voorbeeld uitslag deel darmonderzoek
Casus: Erik, man van 43 jaar met al 5 jaar last van zijn darmen, vermoeidheid, opgeblazenheid en bijkomende dunne ontlasting. Daarnaast heeft hij last van huidklachten (eczeem) en een aantal voedselallergieën. Hij heeft veel sociaal contact moeten beperken door zijn onzekerheid en pijnklachten die op elk moment kunnen losbreken. Hij gaf aan erg gefrustreerd te zijn omdat hij heel veel diëten al geprobeerd heeft en erg gezond eet. Daarnaast is hij bij diverse specialisten geweest en heeft veelvoudige onderzoek gedaan op zijn bloed en via een kijkoperatie in het ziekenhuis.
Na het invullen van de vragenlijst, kwam de heer bij mij voor een uitgebreid intakegesprek. Er is naast zijn geschiedenis aan gebeurtenissen ook goed gekeken naar zijn voedingspatroon, leefstijl, stressoren en sociale- en werkomgeving. Om een breed beeld te krijgen van alle mogelijke oorzaken en niets te missen is er gekozen voor een uitgebreid ontlastingsonderzoek. Na analyse van de uitslag van zijn ontlastingsonderzoek werden een aantal belangrijke zaken duidelijk zoals hieronder zichtbaar is.
Erg belangrijk is de lage aanwezigheid van zijn residenten (gezonde en vriendelijke) darmbacteriën. Deze bieden normaal beschermen en zorgen voor een goede stoelgang, goed afweersysteem, aanmaak van gelukshormonen en productie van energie. Daarnaast zien we daaronder een flinke belasting van transiënte bacteriën (enterobacteriaceae groep 1) wat zorgt voor overmatige productie van ontstekingen en kan lijden tot huid of allergieklachten. Ook is er een parasieten belasting gemeten. Deze overbelasting kan leiden tot huidklachten, ontstekingen maar ook vooral opgeblazenheid, winderigheid en darmklachten. Bij een overgroei van belastende bacteriën of parasieten zal je gezonde darmbacteriën in de loop van de tijd afnemen en minder beschermingen kunnen bieden.
Tijdens de eerste fase is naast leefstijl en ontspanning ook gekeken naar de puntjes op de ‘i’ binnen zijn voedingspatroon. Hier bleek dat meneer in verhouding te veel koolhydraten (zetmeel en suikers) binnen kreeg, vaak een voedingsbron voor parasieten. Met behulp van supplementen is het lichaam voorzien van extra hulpbronnen om het zelfherstellend vermogen aan te wakkeren. Ook zijn er veel verse kruiden en enkele gerichte supplementen aangeboden om de belasting in te perken van belastende bacteriën en parasieten. Na deze eerste fase had meneer al 40% meer energie en minder last van opgeblazenheid, hij merkte dat hij na het avondeten zijn broeksknoop niet meer los hoefde te maken. Voor de zekerheid is er een her-test ingepland om zeker te weten dat de uitslag na 8 weken was verbeterd. Na deze opruimfase is verder gegaan met het opbouwen van zijn residente (gezonde en vriendelijke) darmbacteriën zodat zijn weerbaarheid op de lange duur verbeterd. Het actief opruimen van de bacteriën en parasieten belasting heeft flink bijgedragen aan zijn darmherstel. Erik is een stuk dichterbij een klachtenvrij leven.
Geïnteresseerd?
Ben je na deze casus geïnteresseerd geraakt in een darmonderzoek of wil jij meer weten over de mogelijkheden binnen onze praktijk? Neem een kijkje op mijn website bij het kopje ‘onderzoek‘ of ‘tarieven‘.
Meer weten of afspraak maken? Via de contactpagina kan je ons bellen, mailen of een contactformulier invullen voor een eerste intake of kennismaking.